Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Karolina . Pawel Stateczny Kasia Jędrusik TomUla WANESA (4724 niezalogowanych)
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Znalazlam cos na ten temat i z szybkiego " przelecenia" wyglada na to, ze sa 3 tory ( 3 spor) kursu no. w zaleznosci od wyksztalcenia z panstwa rodzinnego .

Przeczytajcie i jakby co to pytajcie

www.velkommenoslo.no/norskopplaering_og_.../norskopplaering.htm

a tu miejsca w Oslo :

www.velkommenoslo.no/norskopplaering_og_kvalifisering/aof.htm

ta strona nie glupio wyglada
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A moze tutaj cos znajdziecie o tym czy macie prawo do gratis kursu czy nie :

www.felles.oslovo.no/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Basiu, jakbyś tak znalazła mi jakiś darmowy w Øvre Eiker Kommune... Jak dotąd organizują tylko jeden i życzą sobie za niego 22 tys nok za rok szkolny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Droga gamo - nie wiem czy to jest gratis kurs, ale tylko to znalazlam :

www.kursagenten.no/3/Norskkurs-132.aspx?...Eiker%20/%20Hokksund
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
gama28 napisał:
Basiu, jakbyś tak znalazła mi jakiś darmowy w Øvre Eiker Kommune... Jak dotąd organizują tylko jeden i życzą sobie za niego 22 tys nok za rok szkolny
Ja placilam 2750 za 5 tygodni kursu. Niestety niektorzy maja pod gorke. Nie mniej wyslalam zapytanie do Twojej komuny w sprawie kursu polaczonego z praktykami. Poczekam pewnie kilka dni na odpowiedz albo nie dostane jej w ogole. Ale kto pyta nie bladzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
180 Postów
ruda lisica
(wiewióra)
Stały Bywalec
z tego co przeczytałam to my polacy jako członkowie unii europejskiej nie mozemy korzystać z bezpłatnego kursu a to nieładnie nieładnie wzeszłym roku byłam sie tam pytac osobiscie i nici myslałam ze teraz cos zmienili ale niestety
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Otrzymalam odpowiedz na mojego maila do Øvre-Eiker Kommune w sprawie kursu jezyka norweskiego i arbeidspraksis. Oto ona

Hei!

Voksenopplæringene i Øvre Eiker kommune tilbyr norskkurs på dagtid og kveldstid.

Vi har kurs på 3 nivå. Nivå 1 er nybegynnere. Nivå 2 som jobber mot norskprøve 2 og nivå 3 som jobber mot norskprøve 3.

Som Polsk innvandrer har du ikke rett til gratis norskopplæring.

Det er mulig å ta kontakt med NAV i Øvre Eiker kommune hvis du er bosatt i kommunen. De vil gi deg svar på om de kan dekke utgiftene til norskkurs og evetuellt gi deg arbeidspraksis.

Hvis du har flere spørsmål, kan du evt. ringe eller komme innom skolen. Les mer om kurs her: www.ovre-eiker.kommune.no/Modules/articl...amp;Category.ID=1624

Vennlig hilsen

Nina
Tutaj jest nazwisko i telefony do niej, ale nie wiem czy moge to upublicznic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Dzięki wielkie. Muszę się wybrać do tej szkoły oraz NAV raz jeszcze i zapytać, czy coś się zmieniło, bo próbowałam załatwić kurs przez NAV, ale niestety nie chcieli mi dać. Mojemu mężowi NAV powiedział z kolei, że jeśli zbierze grupę 20 bezrobotnych Polaków, to zorganizują darmowy kura. Tylko, że my tylu nie znamy, a co dopiero bezrobotnych. Poza tym wiadomo, jak się Polacy organizują Nie wiem dlaczego NAV takiej wiadomości nie upublicznia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Widzę, że cena za dzienny kurs wzrosłą ze wspominanych przez mnie ok 22 tys na prawie 26 tys nok
Kur wieczorowy też sobie nieźle cenią, prawie 10 tys za rok szkolny, a jest tego max 6 godz tygodniowo, minus wszystkie ferie i czerwone dni. Poza tym wieczorowy kurs w tej szkole nie cieszy się dobrą opinią niestety, mój mąż miał go też okazję przetestować...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Anna Kowalska
(Inka)
Wiking
Witam,

ja właśnie jestem w trakcie załatwiam takiej praktyki w Nav, nazywa się to praksis plass.
NAV kieruje na praktykę i odbywa się staż . W NAv powiedzieli, że taka praktyka może trwać do roku, ale nie wiem jak jest w innych gminach. Między innymi jest to praktyka językowa i taki jest powód kierowania na taką praktykę w moim przypadku. Kierują przeważnie na placówki według wykształcenia i kwalifikacji.

To prawda dostaje się za to pieniądze tzw. dniówkę , dopłacają np. do przedszkola jeśli ma się dzieci, a jak praktyka jest poza miejscem zamieszkania to zwracają koszty dojazdów.

Jest nawet tabela wypłat na stronie NAV . Nie są to duże pieniądze ale zawsze coś
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok